top of page
 • Foto van schrijverKoen Dekkers

Afbeeldingen op je website? Je moet hier wel even naar kijken!

Afbeeldingen spelen een cruciale rol in het aantrekkelijker maken van je website en het versterken van de visuele aantrekkingskracht voor je bezoekers. Ze kunnen je inhoud verlevendigen en je boodschap ondersteunen. Echter, het gebruik van afbeeldingen op je website vereist zorgvuldige overweging om ervoor te zorgen dat je website niet alleen aantrekkelijk is, maar ook snel laadt, compatibel is met moderne apparaten, en zoekmachinevriendelijk is. In dit artikel zullen we bespreken waar je op moet letten bij het gebruik van afbeeldingen op je website, met nadruk op bestandsgrootte, resolutie, en SEO-vriendelijkheid.


Afbeeldingen op je website. Optimalisatie voor SEO.

Bestandsgrootte voor snellere laadtijden

Een van de belangrijkste overwegingen bij het gebruik van afbeeldingen op je website is de bestandsgrootte. De bestandsgrootte heeft een directe invloed op de laadsnelheid van je website. Bezoekers verwachten snelle toegang tot informatie, en langzame laadtijden kunnen hen ontmoedigen en leiden tot een verlies van potentiële klanten. Hier zijn enkele tips om de bestandsgrootte van je afbeeldingen te optimaliseren:


 • Comprimeer afbeeldingen: Gebruik compressietools om onnodige gegevens te verwijderen zonder de kwaliteit van de afbeelding merkbaar te verminderen.

 • Kies het juiste bestandsformaat: Gebruik efficiënte bestandsindelingen zoals JPG voor foto's en PNG voor afbeeldingen met transparante achtergronden.

 • Pas de afmetingen aan: Schaal afbeeldingen naar de exacte grootte waarin ze op je website worden weergegeven. Oversized afbeeldingen kunnen onnodige laadvertraging veroorzaken.

 • Gebruik lazy loading: Implementeer "lazy loading" om afbeeldingen pas te laden wanneer ze in het zicht van de gebruiker komen. Dit vermindert de initiële laadtijd van de pagina.Resoluties voor hi-res schermen

Moderne smartphones en beeldschermen hebben vaak hoge resoluties, en het is belangrijk om afbeeldingen aan te passen voor deze apparaten. Het niet optimaliseren van afbeeldingen voor hoge resolutie schermen kan leiden tot wazige of pixelachtige afbeeldingen, wat een negatieve gebruikerservaring oplevert. Hier zijn enkele suggesties:


 • Lever afbeeldingen in verschillende resoluties: Maak gebruik van srcset attributen om verschillende versies van dezelfde afbeelding te leveren op basis van het scherm van de gebruiker.

 • Gebruik vectorafbeeldingen: Vectorafbeeldingen, zoals SVG's, schalen zonder kwaliteitsverlies en zijn ideaal voor pictogrammen en eenvoudige illustraties.

 • Test op verschillende apparaten: Controleer regelmatig hoe afbeeldingen worden weergegeven op verschillende schermen om ervoor te zorgen dat ze er scherp en professioneel uitzien.


Website images alt-text and alt-name for SEO.

Titel en Alt-tekst voor SEO

Naast visuele aantrekkingskracht en laadsnelheid, spelen afbeeldingstitels en alt-teksten een belangrijke rol in zoekmachineoptimalisatie (SEO). Hier is waarom ze van belang zijn:


 • Alt-tekst: Dit is een beschrijvende tekst die wordt weergegeven als een afbeelding niet kan worden geladen. Het dient ook als een beschrijving voor screenreaders, waardoor je website toegankelijker wordt voor mensen met een visuele beperking. Zorg ervoor dat je alt-tekst relevant is voor de inhoud van de afbeelding en bevat relevante trefwoorden.

 • Titel: De titel van de afbeelding is niet alleen zichtbaar wanneer je de muisaanwijzer over de afbeelding beweegt, maar het kan ook helpen om de context van de afbeelding voor zoekmachines te verduidelijken. Geef je afbeeldingen betekenisvolle titels.


Het optimaliseren van afbeeldingen voor SEO zal je website helpen beter te presteren in zoekmachines, waardoor meer organisch verkeer wordt aangetrokken. 

In conclusie

fbeeldingen spelen een cruciale rol bij het aantrekken en behouden van bezoekers op je website. Door te letten op de bestandsgrootte, resolutie en SEO-vriendelijkheid van je afbeeldingen, kun je ervoor zorgen dat je website zowel visueel aantrekkelijk als functioneel is. Het is de moeite waard om de tijd te nemen om je afbeeldingen te optimaliseren voor een betere gebruikerservaring en een hogere zoekmachine ranking.
Ben jij je bewust van het correct gebruik van afbeeldingen op je website?

 • Ja, na het lezen van dit artikel wel.

 • Ja, ik ben zelf digital marketeer of seo specialist.

 • Nee, maar mijn externe partner wel.

 • Nee, dat was ik niet, maar ga het nu (laten) nakijken.


37 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.

Vragen over dit artikel?
Stel je vraag hieronder en ik neem contact met je op.

Bedankt voor je vraag!
Ik kom er zsm op terug.

Blijf op de hoogte!

Abonneer en blijf op de hoogte van de laatste marketingtips, nieuws en artikelen.

Bedankt voor je inschrijving!

bottom of page